Synthzone 21/3/2003

Firma Yamaha predstavila pod názvom 01X zaujímavé zariadenie, postavené na technológii mLAN, ktorá umožňuje prepojenie audio a MIDI signálu medzi počítačmi a Ďalšími zariadeniami cez protokol FireWire. Na rozdiel od iných podobných technológií umožňuje mLAN prepojenie až 63 kompatibilných zariadení.

Pod záhadným názvom 01X sa skrýva zariadenie, ktoré predstavuje audio-interface, mix-kontrolér a digitálny mixpult súčasne. Je postavené na technológii 96kHz DSP, ktorá sa objavila už v profesionálnych digitálnych mixpultoch DM2000, 02R96 a 01V96. Obsahuje dva 32-bitové efektové procesory, moduly pre dynamické spracovanie signálu, 4 pásmový parametrický ekvalizér pre každý z 28 digitálnych kanálov, množstvo posuvných a otočných ovládacích prvkov ako aj množstvo tlačidiel na ovládanie jednotlivých parametrov. Ovládacie prvky sú programovateľné a motorizované, čo umožňuje automatizáciu procesu mixovania.

Spojenie s počítačom by nemal by žiaden problém, keĎže sú k dispozícii ovládače ako pre platformu Windows-XP tak pre systémy Macintosh (OS 9 a OS X), ktoré umožňujú spracovanie zvuku v kvalite 24Bit/96kHz. Ďalej je so zariadením dodávaný softvér na ovládanie a nastavovanie jednotlivých parametrov a ovládacích prvkov a niekoľko VST-PlugInov, ktoré spolupracujú so zariadením.

Pomocou technológie mLAN je celé zariadenie ľahko rozšíriteľné, aj keĎ v súčasnosti ešte neexistuje veľa zariadení, ktoré túto technológiu podporujú. KeĎže je tento produkt úplná novinka v súčasnosti ešte nie sú k dispozícii informácie kedy sa dostane na trh a aká bude jeho cena.

Na Ďalších riadkoch si predstavíme VST-PlugIny spolupracujúce s 01X.

Ide o 3 moduly ktoré budú dodávané so zariadením 01X, ale dajú sa použi aj samostatne na platformách PC a Mac. Všetky umožňujú spracovanie zvuku v kvalite 24Bit/96kHz. Prvý z nich je plne programovateľný MultiBand kompresor a nesie názov Final Master. Druhý s názvom Vocal Rack umožňuje nahrávanie spevu a hovoreného slova a na spracovanie zvuku je k dispozícii niekoľko efektov ako HighPass filter, NoiseGate, kompresor, EQ, DeEsser a Delay. Posledný modul – Pitch Fix slúži na korekciu výšky tónov pomocou špeciálnych algoritmov a umožňuje produkovanie čistých melódií a spevu.

Na záver by sa dalo poveda že Yamaha 01X predstavuje zaujímavé riešenie, ktoré by malo nahradi zvukovú kartu, midi-kontroler a digitálny mixpult. Otázkou je cena a Ďalší vývoj produktov podporujúcich technológiu mLAN.

(www.yamaha.com)

uman

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*