Bad Karma Boy opäť našli radosť z hudby a vydávajú svoj štvrtý štúdiový album Noc Na Zemi

Po siedmich rokoch rokoch čakania vydáva kapela Bad Karma Boy nový album Noc Na Zemi. Štvrtú štúdiovú nahrávku plnú nápaditých alt-popových kompozícií uvádza obľúbená bratislavská zostava videom k singlu Láska. Album vychádza 25. septembra na CD, LP a v digitálnych formátoch. Bad Karma Boy ho predstavia naživo v októbri na spoločných koncertoch so skupinou Para a 20. novembra novinku pokrstia v bratislavskom klube MMC.

V jednom z rozhovorov kedysi Bad Karma Boy povedali, že v ich textoch sa často objavuje slovo “cesta”. Tá istým spôsobom symbolizuje aj proces tvorby nového albumu, ktorý vznikal na dvoch kontinentoch. Nápady postupne prichádzali zo skúšok v Bratislave, na chatách ale aj cestách po Portugalsku a chorvátskych ostrovoch, aby sa nakoniec zhmotnili do finálnej podoby v magickom štúdiu na Kostarike.

Nové skladby majú špecifickú atmosféru a náladu, ovplyvnenú prostredím, v ktorom sa nahrávalo. Inšpiráciou sa tak stali napríklad ranná oceánska hmla či nočná samota medzi štyrmi stenami bratislavského bytu a reflektované sú aj udalosti, ktorými si členovia kapely za posledné roky prešli. Istý druh melanchólie a melodickej chytľavosti je stále prítomný, ale kapela sa posúva neustálym hľadaním nových zvukov a polôh.

Bad Karma Boy – Láska (video):

“Myslím, že na určité obdobie som pravdepodobne stratil schopnosť skladať pesničky. Nové veci sú mojím návratom, zrazu opäť cítim, vidím a počujem. Pomohlo mi uvedomenie si, aká je pre mňa hudba dôležitá a že sa jej chcem ďalej venovať. Na albume sú pesničky, pri ktorých mám pocit, akoby som ich ja sám nezložil. Tento dojem ma neopustil od nahrávania až dodnes. Čím dlhšie som album robil, tým viac som mu veril,” hovorí hlavný skladateľ, gitarista a spevák Juraj Marikovič.

Leitmotívom a ústredným singlom albumu je pieseň Láska. Jej úvodná gitarová vyhrávka je zároveň prvou vecou, ktorú Juraj pri tvorbe albumu vymyslel. Nesie v sebe zvláštnu, pre Bad Karma Boy nie úplne typickú energiu s viacerými gradáciami, v ktorých znie nylonová gitara či “radioheadovské” synťáky. Emóciu dotvára spev, ktorý si Juraj Marikovič u seba doma nahral ako skúšobný náber a nakoniec toto “demo” vo finálnej verzii aj ponechal. Video k Láske natočil v Lisabone fotograf a režisér Jakub Gulyas.

Album Noc Na Zemi obsahuje desať skladieb a okrem tradičnej kapelovej zostavy sa na tvorbe a nahrávaní podieľali bubeník Marián Slávka, multiinštrumentalista Martin Zaujec a zvukár Jeff Claeys. O mix a master sa postaral Marek Šurin a dizajn vytvoril Eugen Korda. Album vychádza 25. septembra vo vydavateľstve Slnko Records vo forme 180 gramového fialového vinylu, dostupný je aj na CD a na streamoch.
Naživo ho Bad Karma Boy predstaví už tento piatok 27. septembra v rannom vysielaní Rádia_FM, ďalej na spoločných koncertoch so skupinou Para a 20. novembra na bratislavskom krste v klube MMC.


Bio: Bad Karma Boy sú Juraj Marikovič, Adela Tihláriková, Martin Zaujec, Alan Prekop a Roman Lauko. Na scéne pôsobia už viac ako 10 rokov. Známi sú svojou alt-popovou tvorbou a precízne poskladanými aranžmánmi, kde ústrednú rolu hrá pesničkový nápad. Majú za sebou účinkovanie na festivaloch Grape, Pohoda, Colours of Ostrava aj koncerty v zahraničí v Poľsku, Lotyšsku a Estónsku.

VIAC INFO

Bad Karma Boy – Noc Na Zemi (LP | CD | digital): https://www.slnkorecords.sk/bad-karma-boy/noc-na-zemi

Bad Karma Boy – Noc Na Zemi (album stream): https://slnko.lnk.to/NocNaZemi

Bad Karma Boy – Komunity (video): https://www.youtube.com/watch?v=PoXim8iZtZ8

Bad Karma Boy – Iba Mesiac (video):

KRST ALBUMU

20.11. Bratislava | MMC: https://tix.to/badkarmaboy


TOUR S PAROU
19.10. Trenčín, Piano
31.10. Košice, Collosseum
01.11. Humenné, History AMC
02.11. Prešov, PKO
08.11. Banská Bystrica, Urban Spot
09.11. Rimavská Sobota, Citadela

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*