VYPOÆÍTANA, DYNAMICKY NAPATA ROVNOVAHA

Anthony si už v mladom veku pestoval a cvičil sluch na elektronickú hudbu. Od začiatku intenzívneho záujmu o hudobné kompozície uprednostňoval základnú zvukovú kvalitu pred typickými melodickými štruktúrami čo je evidentné dodnes. Vyrastal na hudbe Suicide, Throbbing Gristle, Steve Reicha, Coil a krautrocku Faust. Pokiaľ to šlo, experimentoval s dostupnými mašinkami a vybavením. Je úplný samouk. V roku 1989 sa presahoval do Birminghamu (dnešné sídlo labelu Downwards a distribúcie Integrale Muzique). Veľkomesto ho inšpirovalo. Študoval audiovizuálny design a pochopiteľne stále skúšal, tvoril a objavoval. Okrem skladateľských experimentov sa Tony venoval aj djingu. Talent v ňom objavil produkčný legendárneho klubu House of God, keĎ mu v roku 1993 ponúkol rezidentúru. Surgeonova hudba má autobiografický ráz, odráža vždy umelcove reakcie na okolie. V tomto období sa chaotické zvuky, ktoré si priniesol z vidieku menia na disciplinovanú a štruktúrovanú prácu pod vplyvom Birminghamu. Surgeona producenta zaujíma aspekt ľudí ktorí žijú v rôznych veľkomestách a dúfa, že budú schopní stotožni sa s jeho pocitmi bez ohľadu na kultúru, jazyk alebo pohlavie. Preto dostali jeho prvé oficiálne producentské počiny názvy „Communications“ a „Basic Tonal Vocabulary“. A pokiaľ toto všetko spojíte zo silou tanca, vznikne riadne silný materiál.

Anthony Child aka Surgeon začal hráva pre label Downwards a berlínsky Tresor, čoskoro založil vlastnú značku Dynamic Tension a relatívne nedávno tiež Counterbalance. Mimo tieto hlavné labely produkoval a produkuje tiež pre Soma, dE Construction, Harthouse, Internal, Ideal Trax alebo Sony (Japonsko). Má na konte niekoľko zlomových LP, ktorá sa nezmazateľne zapísali do dejín svetovej elektronickej tanečnej hudby a dlhý rad singlov na vyššie uvedených značkách.

Inšpirácia je veľmi dôležitou stránkou tvorby každého umelca. akokoľvek je temný ako Anthony Child, preto sa nieje čo divi že Tony rád číta knihy ako „Americké psycho“, pozerá filmy ako „Rosemarino diea“ Romana Polanského, či „Nahota“ Mika Leeho. Osobnos a tvorba sú neoddeliteľné prepojene, vcítite sa do charakteru Anthony Childa a potom určite lepšie pochopíte jeho rozmanité a rôznorodé skladby.

Anthony Child je silne bookovaným umelcom, hraje inštinktívne, tvrdo a tým uspokojuje všetky svoje chute a potreby. Rád experimentuje a nezriedka používa výhradne svoje skladby. Prezentuje tzv. Birmingham sound. O tom, akou kvalitou ovplývajú jeho sety sa už mohli presvedči ľudia na celom svete. Na Slovensku ste ho mohli poču na Booomerangu spolu s Regisom ako British Murder Boys. Tentokrát však Anthony priletí sám aby odohral exkluzívny 3 hodinový set.

Vplyv Tonyho turbulentnej rytmiky je patrný vo všetkých kluboch, kde sa hraje kvalitná hudba. Jeho platne hrajú snáĎ všetci djs, ktorý rozumejú alebo sa snažia porozumie kvalitnej hudbe. Tony sám sa v minulosti venoval mimo produkcie svojho typického zvuku tiež mnoho experimentom, napríklad pre label Warp alebo pre špeciálne vydania labelu Downwards. často spolupracuje s niekoľkoročným priateľom, bývalým bubeníkom z grind core skupiny Napalm Death Mickom Harrisom, ktorý je známy participovaním na platniach Olivera Ho (Dark&Light). Spolu s Mickom vystupoval Tony v projekte “Certain Beyond All Reasonable Doubt” – ažko zvukovo a zrejme nikdy nepochopený experiment, s ktorým absolvoval iba 2 vystúpenia.

Pred časom vydal Anthony vynikajúci mix CD kompilácie Counterbalance Collection, kde prezentuje iba materiál vydaný na jeho najmladšej značke. Mix je perfektnou ukážkou jeho djského umenia, kde ide technická zručnos ruka v ruke s rozumom a citom pre dynamiku, napätie a správnu chvíľu…

6.12.2003 SO GOOD
Surgeon (counterbalance/dynamic tension/Uk), Boss (knee deep/sk), Dave.D (ucko_resident)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*