NORLAND WIND featuring members of CLANNAD (Irsko/ Německo)

16.10.2003 20:00, Praha – Palác Akropolis + 18.10. 20:00, Ostrava-Boomerang

Norland Wind tvoří několik významných hudebních osobností – bratři Noel a Pádraig Dugganovi – zakladatelé legendárních irských Clannad, Thomas Loefke – vynikající harfista z Německa, zpěvačka a kytaristka Kerstin Blodig, skotský kytarista Ian Merlose a houslistka Máire Breatnach, která se podílí na téměř všech deskách známých irských umělcú včetně např.Sinead O´Connor .

Hudební tvorba Norland Wind podle je jeho členú nejvíce ovlivněna místem zvanými Donegal – krajem na severozápadě Irska. Donegal má svúj vlastní púvodní keltský jazyk, folklór, legendy a písně. Skupina nedávno vydala své další CD “Atlantic Driftwood” – píseň &quotThe Snowy Birchtrees” z tohoto alba se dostala až na 3. místo v americké World Music Charts.

Thomas Loefke vystudoval hru na harfu v Berlíně a v Dublinu a hned po ukončení studia začal sám komponovat. Koncertuje od roku 1984 a za tu dobu se mu dostalo řady mezinárodních cen – například první místo na „O’Carolan Harp Festival“ v Irsku. V roce 1992 vydal své první album &quotNew Music for Celtic Harp”. Vedle Norland Wind vystupuje také jako sólista a je členem projektu Riverdance.

Kerstin Blodig vystudovala muzikologii, skandinávské jazyky a kultury v Berlíně a v Bergenu (Norsko). V současné době pracuje s několika rúznými projekty – s keltskou skupinou Touchwood nebo folk-popovou skupinou Talking Water. Norské vlivy uplatňuje v duu Kelpie s kytaristou Ian Melrosem a má i svúj sólový projekt Valivann – její debutové album dostalo cenu German Critics Prize (květen 2002) v oblasti worldmusic/folk.

Máire Breatnach je jednou z nejslavnějších hudebnic na scéně irské hudby. Tvorbu této vynikající houslistky a skladatelky najdete de facto na všech zásadních nahrávkách z Irska posledních let. Je známá také jako expertka na studiové hraní, aranžmá, producentské práce a hudební dozor pro mnoho vynikajících filmú. Mezi její spolupracovníky patří např. Nigel Kennedy, Mike Oldfield, Christy Moore, Donal Lunny, Altan a Sinéad O’Connor.

Dvojčata Noel and Pádraig Dugganovi pochází z muzikantské rodiny ze severozápadního Irska a hudbě se věnují odmalička. Spolu s Ciaránem a Pól Brennanem založili skupinu Clannad, která se brzy stala kultem – doslova během 24 hodin se jim podařilo dostat irštinu do celého světa. S 18 vydanými alby, celosvětovým úspěchem v rádiových a prodejních žebříčcích, nespočetně oceněních (m.j. BAFTA Award za album &quotLegend” a ocenění Grammy Award za album &quotLandmarks”) se Clannad stali zatím nejúspěšnější skupinou v historii Irska.

Ian Melrose z Ayru na jihozápadě Skotska patří k nejlepším evropských hráčúm na akustickou kytaru. Je mezinárodně ceněným skladatelem, aranžérem a vúdčím kytaristou Clannad (natočil s nimi CD &quotLandmarks”). V jeho kompozicích najdeme jak irské tance, skotské balady tak i klasické formáty (brazilská Samba, argentinské tango). Jeho sólové album &quotWolves”, &quotBetween the Sighs” a zatím poslední &quotA Scottish Legacy” se setkali s velmi příznivým ohlasem jak u posluchačú tak u tisku.

Vstupenky na pražský koncert k dostání v předprodeji v kavárně Paláce Akropolis (250 Kč) nebo v síti Ticketpro. Na místě pak za 290 Kč. Na koncert v Ostravě lístek pořídíte za 150 Kč v předprodeji v klubu Boomerang , na místě pak za 200 Kč.

Text: Organizator

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*