Profil: Andy C

Kdyby jste se poptali kohokoliv, kdo je alespoň povrchně zběhlý v oblasti zlomených beatú, na tři nejlepší labely, tři nejlepší producenty a na tři nejlepší djs, jaká jména by se objevovala nejčastěji? Určitě Virus a Terrible Twins, Renegade Hardware, Soul:r, Grooverider atd. Nejvíc „bodú“ by si však zcela jistě připsala stáj známá jako RAM. Berani loni slavili neuvěřitelných deset let na samotné špičce scény, což se mi zdá naprosto neuvěřitelné. Pod jejich rohy:) se zrodila jména jako Red One, Moving Fusion, Ram Trilogy nebo Origin Unknown (aka Concept 2). No a to se již dostáváme k meritu problému – společným jmenovatelem dvou posledních jmen je duo Ant Miles a Andy C. Ti vlastně celou beraní rodinu dali dohromady a rozjeli celý vehikl. Naším úkolem je věnovat se známější púlce Origin Unknown, Andymu C. Jak již bylo řečeno, jednomu z majitelú možná toho nejúspěšnějšího labelu na poli jungleu, součásti formací Ram Trilogy a Origin Unknown a navíc nejlepšímu dji celé dnb scény. Ale pěkně od začátku…
Psal se rok 1991, když Andy Clarke na párty Imagination v klubu Bioshopsgate poprvé přičichl k umění djingu. Stalo se tak díky jménúm jako Red One , Daz nebo třeba Embee. Ondra si tedy pravděpodobně sehnal nějakou brigádku a začal šetřit na párek technicsú. Pravděpodobně však nebyl dobrým brigádníkem, jelikož místo technicsú si vydělal pouze na párek „řemínkáčú“. Následovaly nekonečné hodiny cvičení, posléze pak hraní na pravidelných večírcích The Prison. časem Andy sebral odvahu a věnoval svoji demo kazetu právě Red One. Ten s ní naložil více než dobře, a tak se dostala do rukou, tenkrát, nejvýznamnějších promotérú (Helter Skelter, Elevation, Universe). Právě Elevation zareagovali a Andy tak dostal prostor v klubu Dada, kde se mu podařilo udělat dobrý dojem. Přišlo další booknutí, tentokrát měl ovšem Andy na svúj set vyhrazeno přes tři hodiny! Pikantní na celé události je, že v té době bylo Andymu pěkných patnáct let!!! Nicméně se uchytil, navíc „práce“ rapidně přibývalo, hraní po boku Grooveridera, JJ Frosta nebo Randalla mu poskytovalo cenné zkušenosti a hlavně jméno Andy C získávalo na ceně.

Na řadu se dostalo i produkování, nejdříve pod přezdívkou Desired State pro méně známé labely. Andy se ale rozhodl vydávat svoji hudbu na white labelech, odtud už ho dělil pouze malý krúček od založení vlastní značky. Jméno vymyslela Andyho sestra podle bráškova znamení – berana, prvním počinem se stalo Sour Mash EP. Tracky z něho se objevovaly v setech většiny djú, na většině parties, což Andyho neuvěřitelně povzbudilo! Vrátil se tedy zpět do studia, tentokrát ovšem s maestrem Ant Milesem. Pracovali na tracku Touch Me, od kterého si hodně slibovali. Flip Valley Of The Shadows stvořili během pěti hodin a měl být pouze „do počtu“.

No a konec všichni známe.:) Touch Me postupem času vyšumělo a Valley Of The Shadows se stalo jednou z největších jugleových anthém všech dob a dodnes se všechny jeho repressy bezpečně prodávají. Andy začíná hrát ve Voodoo Magic pod křídly Roba Playforda (boss Moving Shadow), ten ho učinil rezidentním djem po boku Randalla. Andy osobně považuje éru Voodoo Magic ve své kariéře za zlomovou. RAM kru (Andy C, Ant Miles, Red One) se rychle dostala do čela scény, kde zústala dodnes. Do party přibyl Shimon (vedle Andyho a Anta poslední třetina Ram Trilogy), duo Moving Fusion (tehdy pro RAM nahráli veliký hit Turbulence), dále například Decorum. Vzniká i sublabel Liftin Spirit, jenž má pod palcem Ant Miles, a který uvedl mezi extraligu jména jako Stakka, Skynet a K-Tee. Label RAM přinesl bezpočet hitú, například Scanners, Mind Overload, Titan, Hush Hush, Beastman, Atlantis, Bodyrock (dostal se do UK Top40, Spacehopper (taktéž:), Guy Fawkes atd.

V současné době RAM patří k nejvyhledávanějším značkám vúbec, každý počin se automaticky stává hitovkou číslo 1, a když se za gramofony objeví Andy C, dav paří a řve jak o život. Osobně mi to připadá, jako malé šílenství.
Mezi maestrovy oblíbence patří Fresh, Peshay, Dillinja, Terrible Twins, High Contrast a samozřejmě všichni kolem RAM. Jeho sety jsou stoprocentně našlápnuté, smíchané s přesností laseru, od začátku až do konce plné nejčerstvějších dubplateú, se spoustou rewindú:) říká se o něm, že má neuvěřitelný cit pro okamžik, a tak dovádí davy tanečníkú k šílenství. Osobně si Andyho C v žádném případě nenechám ujít, protože co kdyby to všechno byla pravda?:)

Text: Roxy

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*