Palace : X2/X-Men United

Nie je to nikto iný a nie menej modrý, ako Nightcrawler, (Alan Cumming) ktorý je jedným z nových X-Menov na scéne. Jeho nemecký prízvuk je podarený a spôsob teleportovania sa z miesta na miesto pôsobivý a efektný. Zanecháva za sebou iba čosi ako čierny dym. Prezidentovej ochranke tak spôsobí nemalé problémy a prezidentovi samému minimálne „mokré ihrisko“ v gatiach, kým ho škrabne jeden jediný dobre mierený náboj a on sa doslova vyparí. Dočasne, samozrejme.
Medzi tým sa Wolverine (Hugh Jackman) niekde na zasneženom severe snaží objasni si niečo zo svojej minulosti, v ktorej má, ako vieme riadne medzery.

Kým v Xavierovej škole pre nadanú mládež zatiaľ ako inštruktorky pôsobia Jean Greyová (Famke Janssenová) a Storm (Halle Berryová), kde okrem Rogue (Anna Paquin) zaúčajú aj nové tváre spomedzi mutantov Icemana (Shawn Ashmore) a Pyra (Aaron Stanford), profesor Xarier (Patrick Stewart) spolu s Cyclopsom (James Marsden) navštívia starého známeho, „záporáka“ Magneta (Ian McKellen) v jeho plastikovom väzení. Tam ho totiž zavreli na konci prvého filmu. Samozrejme, Magneto má tajnú zbraň v podobe tvar-meniacej Mistique (Rebecca Romijn-Stamos), ktorá je mimochodom úžasná. Ako to už býva medzi všetkými bytosami, nájdu sa tí dobrí a tí zlí. Inak tomu nie je ani tu. Existuje totiž istý generál Stryker (Brian Cox), ktorého životným poslaním je zniči mutantov raz a navždy. Spolu so svojou asistentkou Yuriko (Kelly Hu) a armádnou podporou sa snaží získa tajné zariadenie, ktoré sa má údajne nachádza práve v Xavierovej škole. Preto podnikne príslušné kroky na získanie tohto zariadenia a mieni ho použi ako nástroj záhuby mutantov. KeĎže profesor Xavier sa v čase „záahu“ na školu v objekte nenachádza, pre generála Strykera nastáva problém, pretože profesora potrebuje na dokonanie svojho „diela“.

Najviac sa mi páčil zlom v tejto fázy deja, keĎ sa „záporáci (Magneto, Mistique) spoja s kladnými postavami (Storm, Wolvarine, Jean…), aby čelili ešte vačšiemu zlu. Spoločnému nepriateľovi generálovi Strykerovi. KeĎže si po „funuse“ idú „záporáci“ opä svojou cestou, odzrkadľuje to trocha aj náš reálny svet, kde denne musíme robi rozhodnutia tzv. menšieho zla.

Kolotoč udalostí, akčných scén, zvratov a efektov, ktoré sú aspoň tak pôsobivé, ako boli tie v prvom filme, vyústia do záchrannej akcie všetkých a všetkého. Príbeh má mnoho navzájom sa prelínajúcich zápletiek, ktoré v konečnom dôsledku vytvoria mozaiku celkom zaujímavého príbehu. V niektotých momentoch sa mi zdalo, ze „aj mutant je len človek…“. Hlavným predávajúcim artiklom filmu však sú špeciálne vizuálne efekty a akcia. Tie film dodáva v primeranom množstve a intenzite, keĎže všetky akčné scény sú voľným okom zachytiteľné.

X2: X-Men United v krátkom čase preberá štafetu po prvom filme a preberá ju sebavedomo, akčne a nemenej zaujímavo, aj keĎ to dych vyrážajúce „niečo“, ktoré mal prvý film mi tam chýbalo. Režisér Bryan Singer síce vdýchol viac života svojim postavám (samozrejme prostredníctvom hercov) a trošičku viac rozvinul ich jednotlivé príbehy a osudy, ale tým akosi stratili na záhadnosti, či príažlivosti. Wolverine zaberal prevažnú čas vo filme a niektoré iné, hlavne tie nové postavy na jeho úkor ostávali v úzadí. Možno to bol zámer a akési zadné dvierka pre Ďalšie pokračovanie. Ak áno, určite si vyznavači tohto žánru ešte prídu na svoje. Ak ste prvých X-Menov videli len raz, odporučila by som pozrie si ich ešte raz a až potom sa vybra pozrie si „dvojku“. Pomôže vám to zorientova sa.
Takže decká, ak máte plné zuby reality, vybehnite do kina a ulete si.

P.S. Bobo, tie Wolverinove bokombrady musíš vidie…!

Kedy a kde si film môžete pozrie sa dozviete na adrese www.palacecinemas.sk
Text: Filmuška :o)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*