Recenzie: Drum and bass

Dom+Roland – Adrenalin / Dynamo (Moving Shadow) 2003
Majster temných kompozícií prichádza s Ďalším kvalitným kúskom na kultovom labeli Moving Shadow. Adrenalín sa hneĎ po krátkom rytmickom úvode doplnenom kvílivými zvukmi, ktoré sa neskôr prepletajú celým trackom, vrhne do klasického Dom+Rolandovskeho polo-amenoveho sialenstva. Zaklad je postaveny na jednoduchej melodii s pulzujucou basovou linkou. Nezamenitelnu energiu mu dodavaju dynamicke bicie s mnozstvom variacii, na ktore sme u tohoto producenta uz zvyknuti. B-strana Dynamo je atmosferou velmi podobna acku. Trosku dlhsi uvod s postupne sa formujucou syntetickou melodiou nas dokonale pripravi na amenovy masaker, ktory je v tejto skladbe este vyraznejsie rozvinuty. Obe skladby celkovo zneju dost naliehavo a nezadrzatelnou rychlostou valia vpred. Na svoje si pridu najma vyznavaci temnych, tvrdych az mierne depresivnych nalad, na ktore sme zvyknuti aj z jeho predoslej produkcie, ale napriklad aj z dielne Technical Itch. Ja osobne sice taketo kusky nemusim, kvalita je vsak nepopieratelna.

Calyx – Mindfold / Leviathan (Metalheadz) 2003
U snad najznamejsieho vydavatelstva Metalheadz sa v poslednej dobe akoby roztrhlo vrece s nahravkami. Ich davnejsie znamy typicky &quotplechovy” sound je uz davno prec a coraz castejsie sa objavuju tracky s trance prvkami. Dokazom toho je aj nedavny release od Calyx. Mindfold ma vyrazny rytmus podfarbeny jednoduchym naznakom melodie a neustalym trancoidnym &quotzblnkanim”. Osobne sa mi tento track paci hlavne kvoli bicim, ktore niesu rovne, ale urcuju to spravne tempo &quotzabreakovanymi” perkusiami. Nedaju sa vsak prehliadnut ani nevtierave, skoro az psychadelicke stoptimes a zaroven aj plochy plynuce pokojne celym trackom. Ovela viac tranceom ovplyvneny track je vsak Leviathan. &quotFlanger-ovany” uvod s &quotbublajucou” filtrovanou melodiou postupne nabera na sile a pribera do partie aj bicie, ktore sice niesu take vyrazne, ale vyznamne plus odomna maju za nerovnost a variabilitu. Tuto platnu by som zhodnotil ako kludnejsiu zalezitost s velmi kvalitnym a cistym zvukom, na aky sme uz u Metalheadz zvyknuti. Jednoznacne odporucam.

Moving Fusion – Star Sign / Party People (RAM) 2002
U mna jednoznacne dva najuspesnejsie tracky z posledneho albumu Moving Fusion : Start Of Something. Star Sign je absolutny parketovy favorit pre dievcata :). Vesela funky melodia, pulzujuca dynamimicka basa a ucinne nastupy su zarukou zabavy. Tento kusok ma taku uprimnu &quotnarodeninovu” atmosferu. Opakujuci sa vokal nam pripomina nazov tracku a bicie su naozaj skvele! Party People je raveova pecka, ktora zarucene rozviri parket a zdvihne ludom ruky nad hlavu. Nastupy su jednoducho predvidatelne a prave touto jednoduchou energiou je tato skladba dokonala. Jedna z mojich oblubenych, pozitivnych platni. Kvalitny zvuk RAM je samozrejmostou.

Text: dj lixx | www.lixx.host.sk

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*