Palace : Intacto

¼udia s týmto darom, pochádzajúci z rôznych vrstiev spoločnosti nájdu spoločného menovateľa a vlastne skúšajú svoje šastie a šastie ostatných hráčov. Tak ako vo väčšine prípadov aj v tomto existuje „ten jeden“ (hráčmi nazývaný Žid), ktorému šastie praje viac než ostatným. Ten ako diea prežil koncentračný tábor a je čertovský majster šastia po celý svoj život. K nemu vedie cesta všetkých hazardérov so šastím, lebo veria, že práve oni sú tí, ktorí ho v jeho hre porazia. Aby sa však stali súčasou hry, musia ma tzv. poverenie, ktoré má potvrdi, že prežili isté nebezpečné životné situácie. Môže to by lekárska správa o tom, že ste prežili automobilovú nehodu alebo dôkaz o zemetrasení z ktorého ste vyviazli len tak-tak, či ako jediný ste sa zachránili pri leteckej katastrofe. Ale aj toreádor, ktorý prežil mnoho býčích zápasov, je oprávnený sa týchto hier zúčastni.

Policajtka Sara pátra po mladíkovi Tomasovi Sanzovi, podozrivom z bankovej lúpeže, lenže lietadlo, ktorým prchal sa zrútilo. Ale čo sa nestalo…? Práve tento mladík, ako jediný tú leteckú katastrofu prežil, je hospitalizovaný a pod policajným dohľadom. Istý Federico, ktorého sa ujal a vychoval ho práve Žid po tom, ako vyviazol zo zemetrasenia nezranený, podplatí poisovaciu agentku a ide namiesto nej do nemocnice pokúša Tomasa, aby sa pridal k hráčom. Ešte trocha nestabilný a vyčerpaný Tomas sa nechá zvies na túto hazardnú cestu netušiac, do čoho sa vlastne púša. KeĎže je hľadaný políciou, je spolu s Federicom stále na kolesách, vyhľadávajú rôzne hry so šastím, aby postupne porazili všetkých hazardérov a dostali sa tak až k Židovi. Federico je totiž presvedčený o tom, že Tomas ho v hre so šastím porazí. Netreba však podceni policajtku Saru, ktorá taktiež má oprávnenie zapoji sa do hry, nakoľko prežila automobilovú nehodu a neváha opä riskova svoj život, aby zistila čo znamenajú ľudia so zaviazanými očami usmrtení na diaľnici…
Šastie je vrtkavé aj pre tých, ktorí údajne majú tento dar. Náhody vraj neexistujú a Boh by predsa pri leteckom nešastí neuprednostnil kriminálnika pred poctivými ľuĎmi.

Musí to by teda šastie, ktoré týchto ľudí takpovediac prenieslo cez nebezpečenstvo a zachránilo im život. Neodporúčala by som však pokúša šastie tým, že budete beha po lese so zaviazanými očami. Radšej ho skúste kúpením si stieracieho losu alebo poda športku. To je iste bezpečnejšia cesta.
Film Intacto je opä jeden z tých španielskych snímkov, ktoré zaujmú aj náročnejšieho diváka. Mal síce trocha pomalý začiatok a celkový priebeh, než sa vlastne rozvinuli príbehy jednotlivých postáv a my sme sa v nich začali trocha orientova, ale vyústil do dych vyrážajúceho záveru. Ak ste presýtený predvídateľnými príbehmi o láske, zrade alebo hrdinstve, tento film určite ako zmenu privítate. Zdá sa, že španielska produkcia nám má toho ešte veľa čo poveda, preto si rada počkám na Ďalší zaujímavý film alebo sa ohliadnem spä po filmoch, ktoré som z neznámych dôvodov prehliadla.

Kedy ho hrajú sa dozviete na nasledovnej adrese:www.palacecinemas.sk

Text: Filmuška

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*