Palace: Naqoyqatsi

Naqoyqatsi nie je film, aké bežne poznáme. Do kín je uvádzaný ako umelecký dokument. Ja by som ho však popísal ako tri rozsiahle videoklipy na hudobné sóla čelistu Yo-Yo maa. Na rozdiel od niektorých videoklipov však má Naqoyqatsi aj myšlienku a to dos hlbokú – Život je boj.

V rýchlych prestrihoch autor predstavuje vlastnú definíciu súčasného sveta zo všetkými kladmi a zápormi. Za sebou vám budú pred očami blika portréty Madonny, pápeža Jána Pavla II., Usámu Bin Ladína, či amerického prezidenta Busha mladšieho. Nuly a jednotky ako letiace informácie porovnáva s rozbúreným morom a novorodeniatka všetkých rás s vyklonovanou ovečkou Dolly.

Nekonečná snaha športovcov o vytvorenie nového svetového rekordu, hollywodske hviezdy, či náboženské konflikty vyúsujúce do vojen, ktoré prebiehajú takmer na celom svete. Násilie plodí násilie a my ho dnes poznáme aj v tých najrafinovanejších a veľmi nezvyčajných podobách(Počítačové hry – vyhráva ten, kto pozabíja najviac ľudí). Zdá sa mi, že opačný pól protipól je tu zastúpený bohužiaľ iba úsmevmi a dobrým jednom, čomu sa smeje aj autor teórie relativity Albert Einstein.

Po dobu jeden a pol hodiny sa vo filme ani raz neprehovorí a vy preto niekedy aj nebudete stíha sledova zmysel, ktorý sa tými obrazmi autor snaží poveda. Aj o tom je však život. Nezastaví vtedy, keĎ neviete, čo sa presne deje a radi by ste to zistili…
Doporučujem nasadi niečo zo záhradky a hurrá nato!

Text: Filmárik

Kedy a kde ho hrajú sa dozviete na stránke www.palacecinemas.sk

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*