Profil: BANDULU

Nadmíru zajímavá, uhrančivá, inovativní kapela zodpovědná za monstrózní nahrávky, které v uplynulých pěti letech upoutaly pozornost tisícú hudebních fajnšmekrú, Bandulu jsou Jamie Bissmire, John O´Connell a Lucien Thompson. Trio vzniklo v samém srdci multikulturního Londýna, Hornsey. Také díky tomuto prostředí nasáli Bandulu městský sound electra, reggae, funky a soulu. Všichni tři, vášniví sběratelé desek, clubbeři, správně nakažení euforií charakteristickou pro pozdní osmdesátá léta acid houseové exploze. Zpočátku vystupovali pouze jako DJs, později začali skládat vlastní hudbu, fúzi Detroitu a Chicaga s prvky dubu a hip hopu, vznikl originální sound Bandulu.

Prostor pro produkci si vytvořili založením labelu Infonet, který sponzorovala firma Creation Alana McGeeho. Na Infonet vyšlo mnoho klubových trhákú, které jsou dnes hymnami, po vynikajících singlech logicky následovala alba, první Guidance v roce 1992 a druhé Antimatters v roce 1994. O rok později podepsali Bandulu zajímavou smlouvu s vyhlášeným labelem Blanco Y Negro , v roce 1996 vydávají pro tuto značku třetí album Cornerstone, které se setkalo s neuvěřitelně pozitivní reakcí jak publika, tak hudebních kritikú.
V následujících třech letech navštívili Bandulu mnoho významných festivalú, parties a klubú po celém světě, všude presentovali aktuální i starší materiál, všude zanechali výborný dojem, jak Lucienúv divoký MCing, tak Johnúv temný, kmenový zpěv, samozřejmě skvělá produkce a silný zvuk proměnily každou show v nezapomenutelnou noc, docela odlišnou od běžných tanečních live actú.

Takové úrovně performance samozřejmě nedosáhli přes noc, měli dobrý základ z let 95, 96, kdy odehráli mnohem více koncertú než většina tehdejších dance skupin. V roce 96 založili Bandulu svúj ryze vlastní label Foundation Sound Works, v září zde vydali první skvělý double pack, následovaný dalším dvou singlem Repercussions a po roce třetím legendárním 2 x 12“, přesně v únoru 1997, který rozvinul čtvrtý v březnu a konečně Foundation Sound Works album v květnu 1997, všechny jmenované produkce jsou nyní součástí kultu Bandulu a tvoří součást sbírek gurmánú. Na druhé značce Ground orientované spíše radikálnějším směrem vydávali od února 97 jeden singl každé tři týdny, což svědčí o spoustě fantastických nápadú a bohaté tvúrčí invenci.

Hudba Bandulu má svúj vlastní snadno identifikovatelný charakter, pokud ji jednou uslyšíte, příště už jistě poznáte, kdo za tou výbornou muzikou stojí. Je to techno s organickým dub cítěním. Jakýsi zvukový hybrid, věrný duchu obou výchozích žánrú. Bandulu opravdu vytvořili nový styl, jsou jednou z nejvýznamnějších skupin britské underground dance music. Orion Hall vám s velkým potěšením představí trio hudebních géniú v nejlepší formě, při presentaci nového, fantastického alba Redemption, které vyšlo na belgické značce Music Man 20. května 2002. Bandulu pět let hybernovali, aby se nyní vrátili v plné síle s novým albem, několika singly, spolu s nimi oslavíme 10. výročí založení kapely a totální českou premiéru.

text: rave.cz

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*