Citadela Vertigo : FILTERHEADZ – Hudba bez hranic

Pro některé lidi je jméno Filterheadz neznámým pojmem. Pro některé je tento dvojčlenný projekt legendou. Jejich perfektní produkce si zachovává jedinečnou tvář a osobitost.

Jazzově taneční inspirace

V začátcích své hudební kariéry se dvojice Bert a Maarten věnovala spíše popovější elektronické hudbě. Ovlivněni kapelami jako U2, The Police či Simple Minds měli v počátcích úplně jiné role než dnes. Marten byl bubeník a Bert ovládal hru na kytaru. V polovině osmdesátých let se cítí nejvíce ovlivněni styly jako pop, rock, metal, jazz či R&B, což jim do budoucího púsobení v elektronické hudbě dává kvalitní muzikantské základy hudební produkce. Někdy kolem roku 1996 si našli největší zalíbení v jazzové muzice. Mezi jejich nejoblíbenější kapely v té době patřily napr. Incognito či Brand New Heavies, ale když objevili remixy od kultovních producentú housové muziky, jako Roger Sanchez, Master at work či David Morales zcela jim to otevřelo nové obzory a poznali, že taneční muzika není pouze euro-trance, který v té době udával v Belgii směr. Bert s Maartinem pomalu začínají experimentovat s bicími smyčkami a vysamplovanými disco zvuky.

Headroom éra

Ikdyž Filterheadz sami udělali svoje první kroky do povědomí partypeople, obrovský podíl na jejich zviditelnění má kultovní švédské trio Headroom. V roce 1998 se Bert a Maarten dostali do kontaktu s Headroom Music. Šéf labelu Bart Grinaert v nich viděl velký potenciál a vzal je pod svá křídla. Společně s triem Headroom strávili spoustu času ve studiu, kde od Headroomú pochytili ty nejdúležitější vychytávky a triky pro produkci taneční hudby a začali plně vystupovat pod pseudonymem Filterheadz. Ve stejné době, kdy se jejich tracky objevují na Headroom labelech Session a Traction si jejich tvorbu oblíbil Carl Cox a nabídl jim prostor pro singl na vlastním labelu Intec. Požadavek byl „latino techno track“ pro letní měsíce na ostrov Ibiza. Filterheadz se s tímto úkolem vypořádali více než dobře a na světě byl obrovský hit. Track Sunshine se na dlouhou dobu zabydlel v kufrech spousty světových DJs a také obrovsky zabodoval u partypeople.

Filtersound

Nedlouho po vydání úspěšné hitovky Sunshine si Berta a Maartena všiml šéf A&R Jo Carter. Po poslechu některých jejich starších věcí je kontaktoval a nabídl jim práci na několika remixech. Nejdříve vychází housový počin inspirovaný zvukem Deep Dish a později po návratu z ostrova Ibiza, kde je nejvíc ovlivnila anglická dvojka Sasha a John Digweed a jejich track Space Terrace se ihned zavírají do studia a produkují remix, který se stává jedním z nejlepších progresivních trackú roku. Následují remixy pro Hooj, Platipus, Nebula&Deviant a dále např. Green Velvet – La La Land, Bedrock, Emerald, Whatever Girl Activator, Eddie Amador, House Music, Kira –I’l be your angel a další mixy například pro Tiesta a Olivera Lieba. Pověst Filterheadz velmi rychle nabírá na zvučnosti. Zařazují se do škatulky progressive, ale se znatelnými beaty a hodně ostrými přechody. Mají svúj osobitý nezaměnitelný „Filtersound“.

Spousta lidí vás zná ve spojitosti s hity Sunshine, Yimaniya či Los Hijos Del Sol, ale neví moc z vaší historie. Jaké projekty předcházely před zformováním pod jménem Filterheadz?
Dříve jsme hodně dělali house ovlivněný disco zvuky a samply. Prostě taková ta atmosféra ala 80.léta. Tracky pro lidi jako Sebastian Leger, Rhythm Masters, apod. Tehdy jsme vymysleli náš pseudonym pro budoucnost. Dělali jsme tehdy remix tracku Struggle for Pleasure pro Jo Cartera. Na téhle práci jsme zažili spoustu srandy a nakonec, když jsme to hrávali tak odezva od lidí byla neuvěřitelná.. Někdy v té době jsme dali našemu zvuku Filterheadz tvář.

Kromě práce pro Filterheadz spolupracujete poměrně často s lidmi jako Zzino či Tomaz. Jaký je rozdíl, když pracujete sami a když spolupracujete s jinými producenty?
Zzino a Tomaz byli jedni z lidí, kteří nám v začátcích hodně pomohli, takže máme velmi podobný pohled na hudbu. Dělali jsme společně na spoustě věcech, z nichž bych asi zmínil track I Love Techno Anthem 2002, který byl prezentován pod hlavičkou Tomaz vs Filterheadz. Je to hymna pro obří belgický techno festival I Love Techno. Kromě dvojky producentú, kterou si zmínil ještě vcelku často děláme s belgickým producentem vystupujícím pod jménem Sinesweeper.

Jaké jsou plány v produkci? Kdy se múžeme těšit na Filterheadz album?
Snad brzy 😉 Pracujeme teĎ na několika singlech. Pújde o hodně věcí s vokály a naším tradičním soundem. Na albu pilně pracujeme. Až se dostane na pořad dne, chceme aby se s ním po vydání mohli ztotožnit všichni milovníci hudby, nejen fanoušci progressivu a tanečních stylú.

Jaký DJs či producenti vás v prúběhu let nejvíc ovlivnili?
Těch jmen je hodně, takže je těžké zmínit jen pár jmen. Určitě to budou lidi jako Deep Dish, Underworld, Depeche Mode, U2, Seal a z belgičanú bych rád zmínil Sinesweeper. Vcelku zajímavé je, že v době, kdy jsme dělali remix Struggle for Pleasure, který měl mít nádech jako Deep Dish jsme toho moc o house music nevěděli. V devadesátých letech jsme se věnovali hlavně jazzu a mimo tento styl moc inspirace nebylo. Nejvíc asi Brand New Heavies či Incognito.

Nezaměřujete se pouze na jeden hudební styl, ale produkujete housové, progressive i techno tracky, čímž dáváte DJs možnost hrát mnohem barvitější set. Myslíte, že rávě rozmanitost je budoucnost elektronické hudby?
Opravdu dobrý DJ nikdy nehraje pořád stejný styl. Není to totiž o stylech, ale o tom co daný track v daný moment dokáže udělat s lidmi na parketu. Chceme dělat záživnou hudbu bez hranic mezi jednotlivými styly. Budoucnost je určitě v použití vlivú jednotlivých stylú hudby bez ohledu na to jaký styl člověk dělá.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*